Een auto kopen of leasen?

De voor- en nadelen naast elkaar

Als je kiest voor private lease, betaal je een vast bedrag per maand. Je hebt geen omkijken naar wegenbelasting, verzekering of onderhoud maar hoeft alleen nog brandstofkosten te betalen. Koop je een auto, dan moet je alles zelf regelen en is het alleen voordeliger als je geen onverwachte kosten hebt voor bijvoorbeeld onderhoud of schade. Private lease is daarom vaak voordeliger. Klinkt dat niet te mooi om waar te zijn?

Vertel me meer

KopenvsLeasen

Als je een auto koopt, is de auto echt van jou en van niemand anders. Je mag er dus mee doen wat je wilt: overspuiten, spoilers erop of een geluidsinstallatie in de kofferbak. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de regels van de leasemaatschappij.

Maar ook de afschrijving komt voor jouw rekening, dit is het bedrag dat de auto minder waard wordt naarmate je er langer en meer mee rijdt. Net als de kosten voor verzekeringen, pechhulp, belasting, onderhoud, reparaties en schade.

Daartegenover staat dat je zoveel mag rijden als je wilt, je wordt niet beperkt in het aantal kilometers dat je in een jaar mag rijden volgens je leasecontract. Al schrijft je auto natuurlijk wel sneller af als je meer kilometers rijdt.

Eigendom

Kosten

Kilometers

De auto staat op jouw naam maar is eigendom van Helder, daarom moet je er netjes mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan: op slot doen, niet onderverhuren en schoon houden. Lees de voorwaarden van Helder voordat je een keuze maakt.

Je hoeft geen groot bedrag neer te leggen, omdat je een vast maandbedrag betaalt. Bovendien is daarbij alles inbegrepen, dus hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten. Jij betaalt alleen nog brandstof.

Als je meer kilometers rijdt dan je hebt afgesproken, moet je bijbetalen. Dit komt omdat het maandbedrag is gebaseerd op het aantal kilometers dat je in een jaar rijdt. Bij Helder staat daar tegenover, dat als je minder rijdt, je het maandbedrag mag aanpassen en geld terug krijgt.

Bekijk auto's

Prijsverschillen tussen kopen en leasen

We leggen de verschillen in prijs tussen kopen of private lease via Helder uit aan de hand van onderstaand voorbeeld met Daan. Voor het gemak hebben we ook een voorbeeld van leasen via een andere aanbieder aan de tabel toegevoegd.

Als Daan zijn auto na 2 jaar weg doet, welke kosten heeft hij dan gemaakt? Daan heeft één keer schade gehad gedurende deze 2 jaar, verder heeft de auto regulier onderhoud gehad. Verder zijn er geen onverwachte kosten geweest.


Als Daan zijn auto...
Zelf zou
kopen
Via
Helder
zou leasen
Bij een
andere aanbieder
zou leasen
Kosten 1 x
€ 11.000,-
24 x € 300,- p/mnd =
€ 7.200,-
24 x € 290,- p/mnd =
€ 6.960,-
Boete bij opzeggen € 0,- € 0,- € 1.740,-
Afschrijving € 3.500,- € 0,- € 0,-
Schade gereden € 400,- € 0,- € 300,-
Reparaties, onderhoud en banden € 940,- € 0,- € 0,-
Verzekering en wegenbelasting € 2.120,- € 0,- € 0,-
Totale kosten na 2 jaar rijden € 6.960,- € 7.200,- € 9.000,-

Bekijk auto's

Kopen of leasen volgens de Consumentenbond

Ook de consumentenbond heeft de verschillen tussen kopen en lease vergeleken. Zij geven hier een heel helder overzicht van de voor- en nadelen.

Looptijd contract
Je contract duurt minimaal 12 weken
Opzegtermijn
Jouw opzegtermijn is 4 weken
Levertijd
Je hebt de auto binnen 2 weken voor de deur
Maandbedrag
Echt alles, behalve de brandstof, is inbegrepen
Hulp
Er staat altijd een Car Coach voor je klaar