Een auto kopen of leasen?

Als je kiest voor private lease, betaal je een vast bedrag per maand. Je hebt geen omkijken naar wegenbelasting, verzekering of onderhoud maar hoeft alleen nog brandstofkosten te betalen. Koop je een auto, dan moet je alles zelf regelen en is het alleen voordeliger als je geen onverwachte kosten hebt voor bijvoorbeeld onderhoud of schade. Private lease is daarom vaak voordeliger. Klinkt dat niet te mooi om waar te zijn? We vergelijken kopen en leasen op eigendom, kosten en kilometers.

Eigendom

Kopen

Als je een auto koopt, is de auto echt van jou en van niemand anders. Je mag er dus mee doen wat je wilt: overspuiten, spoilers erop of een geluidsinstallatie in de kofferbak. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met de regels van de leasemaatschappij.

Leasen

De auto staat op jouw naam maar is eigendom van Helder, daarom moet je er netjes mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan: op slot doen, niet onderverhuren en schoon houden. Lees de voorwaarden van Helder voordat je een keuze maakt.

Kosten

Kopen

Ook de afschrijving komt voor jouw rekening, dit is het bedrag dat de auto minder waard wordt naarmate je er langer en meer mee rijdt. Net als de kosten voor verzekeringen, pechhulp, belasting, onderhoud, reparaties en schade.

Leasen

Je hoeft geen groot bedrag neer te leggen, omdat je een vast maandbedrag betaalt. Bovendien is daarbij alles inbegrepen, dus hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten. Jij betaalt alleen nog brandstof.

Kilometers

Kopen

Je mag zoveel mag rijden als je wilt, je wordt niet beperkt in het aantal kilometers dat je in een jaar mag rijden volgens je leasecontract. Al schrijft je auto natuurlijk wel sneller af als je meer kilometers rijdt.

Leasen

Als je meer kilometers rijdt dan je hebt afgesproken, moet je bijbetalen. Dit komt omdat het maandbedrag is gebaseerd op het aantal kilometers dat je in een jaar rijdt. Bij Helder staat daar tegenover, dat als je minder rijdt, je het maandbedrag mag aanpassen en geld terug krijgt.

Kopen of leasen volgens de consumentenbond

Ook de consumentenbond heeft de verschillen tussen kopen en lease vergeleken. Zij geven een heel helder overzicht van de voor- en nadelen.